Výročná tlačová konferencia 2017 v Bratislave. Bosch na Slovensku zaznamenáva silný nárast. Pozitívny vývoj vo všetkých kľúčových obchodných oblastiach

Výročná tlačová konferencia Bosch na Slovensku

07.06.2017 | Slovensko | Korporátne správy

Bratislava – Bosch, popredný svetový dodávateľ technológií a služieb, ukončil fiškálny rok 2016 v Slovenskej republike s konsolidovanými tržbami v hodnote 542 miliónov eur – čo predstavuje silný nárast o takmer 16 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. „Slovensko je pre Bosch i naďalej dôležitým trhom. S ohľadom na nové investičné projekty prichádzajúce na Slovensko očakávame nárast dopytu po našich produktoch a službách“, uviedol Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v Slovenskej republike počas výročnej tlačovej konferencie v Bratislave. „Berúc do úvahy pozitívne výsledky v prvom kvartáli, očakávame na Slovensku v roku 2017 ďalší rast“, dodal Šlachta. Počet zamestnancov Bosch na Slovensku bol v roku 2016 stabilný – približne 1 100 vrátane nekonsolidovaných spoločností. Takmer 900 z nich pracuje vo výrobnom závode BSH Drives and Pumps v Michalovciach. Toto číslo by malo v roku 2017 zostať na obdobnej úrovni.

Pozitívny vývoj naprieč všetkými obchodnými oblasťami Bosch

Obchodná oblasť Mobility Solutions zostáva aj naďalej dôležitým ťahúňom a pokračovala vo svojich silných obchodných výsledkoch predchádzajúcich rokov. Tak ako prvovýbava, rovnako aj predaj v oblasti automotive aftermarket prispeli na Slovensku k pozitívnemu vývoju. Divízia Automotive Aftermarket ponúka náhradné automobilové diely a služby a pod značkou Bosch Car Service taktiež prevádzkuje sieť servisov, ktorá v súčasnosti zahŕňa 36 autorizovaných pobočiek. Výrobný závod Holger Christiansen v Bernolákove, ktorý je jedným z dvoch miest v rámci spoločnosti, kde dochádza k renovácii alternátorov v Európe, zaznamenal výrazný rast. V roku 2016 došlo v rámci tohto výrobného závodu k renovácii 200 000 alternátorov pre osobné automobily a úžitkové vozidlá určených pre európsky, americký a kanadský trh. Navyše sa v Bernolákove venujú aj prešetrovaniu záruk štartérov a alternátorov pre zákazníkov z celého sveta.

Vývoj ostatných troch obchodných oblastí na Slovensku odráža celkový vývoj jednotlivých priemyselných odvetví za rok 2016. V obchodnej oblasti Energetika a technika budov sa divízii Termotechnika na Slovensku darilo dobre predovšetkým vďaka rozšírenému portfóliu – tržby rástli rýchlejšie než slovenský trh a divízia získala väčší podiel na trhu. „Naša stratégia ponuky väčšieho množstva vykurovacích systémov s pripojením na internet sa ukázala byť úspešná“, uviedol Šlachta. Napríklad v roku 2016 predstavil Bosch nový kondenzačný plynový kotol s pripojením na internet, ktorý môže byť vzdialene ovládaný prostredníctvom aplikácie, i z ciest. To zákazníkom pomáha šetriť energiu.

Obchodná oblasť Spotrebný tovar zaznamenala v roku 2016 pozitívny vývoj. Divízia Elektrické náradie dosiahla na Slovensku silný dvojciferný nárast, predovšetkým vďaka úspešnému predaju napríklad akumulátorového náradia a meracích prístrojov profesionálnym užívateľom.

Čo sa týka Priemyselnej techniky, slovenský trh rástol aj v tejto oblasti a divízia Baliaca technika dosiahla ešte lepšie výsledky a nepochybne tak v roku 2016 prispela na Slovensku k nárastu tržieb. Spoločnosť Valicare s.r.o., joint venture spoločností Bosch a Heitec AG, v ktorej Bosch vlastní 51 percent, dosiahla v minulom roku dvojciferný nárast. Spoločnosť ponúka široké spektrum expertných činností a vedomostí takmer vo všetkých oblastiach „Regulatory a Good Manufacturing Practice (GMP) Compliance“, ako aj podporu pre certifikáciu a riadenie kvality výroby zdravotníckych pomôcok.

Obchodný výhľad Bosch Group pre rok 2017

Vzhľadom na predpokladaný útlm ekonomiky a geopolitické neistoty očakáva svetový dodávateľ technológií a služieb v roku 2017 nárast svojich tržieb o 3 až 5 percent. A i napriek výrazným investíciám do zaistenia budúcnosti nastavila spoločnosť Bosch výsledky prorastovo. „Dnešný obchodný úspech nám poskytuje voľnosť formovať svet zajtrajška,“ vyjadril sa Dr.Volkmar Denner, predseda predstavenstva Bosch. „Ako líder v oblasti inovácií formujeme a riadime transformáciu,“ dodal Denner. Hlavnými bodmi tejto transformácie sú zmeny v oblasti mobility a konektivity internetu vecí (IoT). Do roku 2020 budú všetky elektronické produkty Bosch vybavené funkciou konektivity. Kľúčom k tomu je umelá inteligencia (AI). V nasledujúcich piatich rokoch bude Bosch investovať 300 miliónov eur do svojho vlastného centra pre umelú inteligenciu.